Friday, June 13, 2008

Blood spot in Egg

Question
It is said that if an egg has a blood mark you can't eat it because there was a chance of life in that!! What i want to know that would it be possible to eat it if the blood spot was removed somehow? Is it related to ANY blood mark or only those which look really red and fresh.


Answer
If blood becomes apparent inside an egg, the spots of blood will be impure and unlawful to consume. If the spots of blood are removed without it contaminating the other parts of the egg, then the egg will no longer remain impure and will be lawful to consume. The removal of blood is related to all types of blood marks and not only those that seem fresh.

بيضة مذرت ، فهى نجسة ، لأنها تتحول دما بخلاف اللبن ، لأنه يتغير بالفساد طعمه ، وبتغير الطعم لا يتنجس ، كذا فى ((القنية)) عن (خو) أي الخمير الوبري رحمه الله . – فتاوى اللكنوى ص 115 دار ابن حزم

في «القدوري»: إذا ماتت فأرة في مائع كالسمن ونحوه، فإن كان ذائبا تنجس وجاز الانتفاع به في غير الأبدان وجاز بيعه، على البائع أن يبين ذلك للمشتري. وإن كان جامدا تلقى ويقور ما حولها ويلقى وينتفع بالباقي أكلا وغير ذلك، والأصل فيه ما روي أن رسول الله صلى الله عليه وسلم سئل عن سمن وقعت فيه فأرة وماتت قال: «إن كان جامدا فألقوها وما حولها وكلوا الباقي وإن كان ذائبا فانتفعوا به ولا تأكلوه»؛ ولأن في الجامد النجاسة جاورت موضعا واحدا، فإذا قور ذلك فالباقي طاهر، وفي الذائب النجاسة جاورت الكل فصار الكل نجسا. وحد الجمود والذوبان: أنه إذا كان بحال لو قور ذلك الموضع لا يستوي من ساعته فهو جامد، وإن كان يستوي من ساعته فهو ذائب – المحيط البرهاني ( ج1 ص123) دار إحياء التراث العربي

Allah knows best,

Ml. Ehzaz Ajmeri

Checked and Approved by:
Mufti Ebrahim Desai

No comments: